Twee opendeurdagen tussen de windmolens van Fernelmont

Naar aanleiding van de Waalse week voor “Lucht – Klimaat – Energie”, die het grote publiek wil sensibiliseren rond de klimaatproblematiek en rond energie en luchtkwaliteit, heeft Luminus twee opendeurdagen georganiseerd tussen zijn nieuwe windmolens in Marchovelette, op het grondgebied van de gemeente Fernelmont.

 

Vrijdag 23 november 2018 was helemaal gericht op kinderen, terwijl op zaterdag 24 november het grote publiek aan zijn trekken kwam.

 

Op 23 november brachten bijna 200 kinderen uit het 5e en 6e leerjaar van de scholen in Fernelmont een bezoek aan het windmolenpark waar ze deelnamen aan workshops rond het thema windenergie. De kinderen konden er windmolens van papier maken, er waren verschillende speciaal voor de gelegenheid bedachte spelletjes en quizzen, zoals een rangschikking opmaken van de meest energieverslindende voorwerpen in huis, en ze kregen uitleg over de werking van een windmolen en binnenkijken in een windmolen.

 

Op 24 november waren meer dan 200 mensen aanwezig. Tijdens deze dag voor het grote publiek konden de bezoekers het personeel van Luminus vragen stellen over hernieuwbare energie. Ze kregen ook een rondleiding in een windmolen.

 

Voor de nodige animatie tijdens deze twee dagen kon Luminus rekenen op de coöperatie Champs d’Energie die een spel had bedacht om hun kennis van het Belgische energiesysteem te testen, en op de steun van de gemeente Fernelmont.

 

Het nieuwe windmolenpark van Marchovelette telt vier windturbines met elk een vermogen van 3,6 MW. Ze zijn in gebruik sinds oktober 2018. Het eerste windmolenpark van Fernelmont, dat in gebruik is sinds 2009, telt drie windmolens met elk een vermogen van 2,3 MW.

Op 23 november 2018 kregen 200 leerlingen van het 5e en 6e leerjaar een rondleiding in een windmolen.