Een selectie uit de opvallendste feiten van 2018

Vier jaar zonder ongevallen met werkverlet, 1 800 leden voor onze windcoöperatie, eerste windturbine in een industriezone in Wallonië, voortgang van de werkzaamheden in het kader van de energieprestatiecontracten in Anderlecht en Luik, energie-efficiëntieoplossingen voor Senior Living Group, UCB en de Waalse snelwegen... Ontdek hieronder de opvallendste feiten van 2018.

Vier jaar zonder ongevallen met werkverlet

In 2018 waren er bij Luminus voor het vierde jaar op rij geen arbeidsongevallen met werkverlet. Dit is het resultaat van een voortdurende inspanning van iedereen om op het werk en daarbuiten van veiligheid een topprioriteit te maken. 

 

In 2018 werd in totaal 5 502 uur besteed aan veiligheid.

Frequentiegraad van ongevallen met werkverlet


EcoVadis-score: MVO-prestatie van Luminus nv blijft uitzonderlijk, met 85/100

Met een score van 85/100 in 2018 prijkt Luminus, net zoals in 2017, bovenaan in de top 1% van de 55 000 door EcoVadis beoordeelde bedrijven in 150 landen. 

Het gemiddelde van de sector bedraagt 50/100.


Energieprestatie van de Anderlechtse Haard: de renovatie is bijna voltooid

Het doel van het 12-jarige contract met de Anderlechtse Haard dat in 2016 werd ondertekend, is de ecologische voetafdruk en de energiefactuur van de
2 416 appartementen te verminderen.

 

Eind december 2018 waren alle geplande werkzaamheden uitgevoerd, behalve de renovatie van één ketelhuis.


Energie-efficiëntieoplossingen voor woonzorgcentrum van Senior Living Group

In 2018 gingen twee dochterondernemingen van Luminus, Gezel II en Insaver, aan de slag in woonzorgcentrum Damiaan om er te isoleren, de  verwarming te renoveren en er zonnepanelen te installeren.


UCB: warmtekrachtkoppeling en warmtepomp om de uitstoot te verminderen

UCB deed een beroep op Luminus en zijn dochteronderneming Vanparijs Engineers voor de installatie van een warmtekrachtkoppeling op het dak van een van zijn gebouwen. Dit maakt deel uit van het actieplan van UCB om zijn milieu-impact tegen 2030 te verminderen.


76% energiebesparing voor het Waalse wegennet dankzij het consortium LuWa

Het consortium LuWa, opgericht door Citelum, Luminus, CFE en DIF, heeft het contract binnengehaald voor de modernisering, de financiering, het beheer en het onderhoud van de openbare verlichting op de verkeersassen en snelwegen in het Waalse gewest. Een grootschalig project, waarbij 100 000 verlichtingsarmaturen over 2 700 kilometer vernieuwd zullen worden.


Windmolen coöperatie: 1830 leden

Op 5 juni 2018 werd de tweede algemene vergadering van de coöperatie EDF Luminus Wind Together cvba gehouden.

Voor het tweede jaar op rij werd de coöperanten een dividend van 4,4% toegekend.


Eerste windturbine in een industrieterrein in Wallonië

In oktober 2018 kon Luminus de eerste windmolen in een industriepark in Wallonië inhuldigen, op het terrein van het bedrijf Fri-Pharma.

Dankzij deze windmolen van 2,2 MW kan Fri-Pharma zijn kosten drukken en zijn ecologische voetafdruk verkleinen.


Eerste windmolenpark in bosbouwgebied

In 2018 begon Luminus met de bouw van het eerste windmolenpark in Belgisch bosbouwgebied. Het park telt in totaal 6 windturbines van 3,2 MW, het equivalent van het elektriciteitsverbruik van 9 200 huishoudens. Er werden voor dit project vrijwillig compenserende maatregelen genomen om de biodiversiteit te beschermen en te ontwikkelen.


Een gigantisch warmwaterreservoir om de uitstoot van de stadsverwarming te verminderen

Op zijn site in Gent-Ham heeft Luminus een oude opslagtank voor stookolie omgebouwd tot een warmwaterreservoir. Dankzij dit reservoir van 4,5 miljoen liter kan de uitstoot van het stadsverwarmingsnet van Gent worden verminderd.


Gecombineerde cyclus van Seraing vervroegd weer op de markt

Op 15 oktober 2018 werd de gecombineerde cyclus van Seraing op vraag van de overheid vervroegd opnieuw in gebruik genomen. Dankzij een wijziging van de onderhoudsschema's en de werktijden kon de heringebruikname twee weken vroeger dan gepland doorgaan.


Tijdelijke heringebruikname van de gecombineerde cyclus van Gent-Ham

De gecombineerde cyclus van Gent-Ham werd eind oktober 2018 weer tijdelijk in gebruik genomen om bij te dragen tot de elektriciteitsbevoorrading van het land.


Nieuwe kantoren in Luik: energie-efficiëntie en new ways of working

In januari 2018 verhuisden een honderdtal werknemers van Luminus in Luik naar een energiezuinig gebouw op enkele kilometers van hun vorige kantoorgebouw. Een jaar later zijn de resultaten goed, zowel wat de energie-efficiëntie als het welzijn van de werknemers betreft.Meer weten over...