Op vraag van Luminus volgde de vzw Faune et Biotopes twee jaar lang de compenserende maatregelen op die ingevoerd zijn vóór de bouw van windmolenproject Héron I.
Het park van Héron is gebouwd in 2017 en telt drie windmolens met een totaal vermogen van 7,5 MW. De monitoring die Faune et Biotopes op vraag van Luminus uitgevoerd heeft, had als doel een balans op te stellen van de maatregelen die vanuit ornithologisch oogpunt (bescherming van de vogels) genomen zijn.
De vereniging voerde tal van excursies uit op het terrein. Er werd een systematisch parcours afgelegd van alle grasvelden om gegevens te verstrekken over de "aanwezigheid/afwezigheid" van de verschillende vogelsoorten die men tegenkwam. Conclusie aan het einde van deze monitoring van twee jaar, die gestart werd in de herfst van 2016: de soorten waarop de maatregelen gericht waren – vogels in het algemeen en bepaalde soorten in het bijzonder - werden aangetroffen op de voorzieningen, zowel in de broedperiode als tijdens de vogeltrek en de overwintering. Heel wat tekenen dus van een geslaagde compensatie.
Meer in detail noteerde de vzw:
De beplanting van volledige percelen met voedingsgewassen, op een oppervlakte van bijna acht hectare, vormt een belangrijke aanvoer van voedselbronnen die vanaf de eerste winter benut zijn, in het bijzonder door de grauwe gors. Zeventig exemplaren werden geteld en dat aantal is behoorlijk groot in vergelijking met de fragiele populatie van deze soort, en is zelfs een recordobservatie in Wallonië tijdens de winter van 2017-2018.
Monitoring van de doeltreffendheid van de compenserende maatregelen op afstand van de windmolensite van Héron I: de velduil, een gerespecteerde gast, werd twee keer waargenomen door de vzw Faune et Biotopes.