Recyclage van afval uit de Maas: een geruststellende audit

Op 24 april 2018 werd het bedrijf Renewi, dat afval uit de Maas verzamelt en verwerkt, door Luminus onderworpen aan een audit.

 

Om de goede werking van zijn zeven waterkrachtcentrales te behouden, haalt Luminus jaarlijks enkele honderden tonnen afval uit de Maas.

 

Dankzij de audit die uitgevoerd is op de sites van Rochefort en Seraing konden de sorteermethodes geobserveerd worden en de toepassing van de nieuwe clausule gecontroleerd worden. Renewi heeft zich immers contractueel verplicht om minstens 85% van het afval dat uit de rivier gehaald wordt, te recycleren.

Van links naar rechts: Dimitrios Voidanidis, Site Manager, en Lode Devlieghere, Buyer Production. De grote stapel afval op de achtergrond blijft tot het voorjaar onbehandeld, zodat het water kan verdampen of weglopen. De bladeren en schors worden verwerkt tot compost die zal worden verkocht aan tuincentra. Van de boomstammen worden dan weer planken gemaakt. 

Plastic en ijzer worden vooraf manueel uit de stapel gehaald, de rest van het afval wordt daarna manueel gesorteerd op een loopband. Niet-recycleerbaar afval wordt verbrand en de geproduceerde energie wordt teruggewonnen.