Warmtekrachtkoppeling ViskoTeepak: stijging rendement met 4,4% na aanpassingen

Na 77 400 bedrijfsuren werd de motor van de warmtekrachtkoppelingseenheid, die in 2007 geïnstalleerd werd bij ViskoTeepak, vervangen om een rendement van 101%* te bereiken. De bijna volledige vernieuwing van de eenheid werd in 2018 uitgevoerd door Vanparijs Engineers.

 

ViskoTeepak, een bedrijf uit Lommel dat is gespecialiseerd in de productie van verpakkingsmaterialen voor producten op basis van vlees, deed een beroep op Vanparijs Engineers om zijn energievoorziening te optimaliseren.

 

In 2007 werd een warmtekrachtkoppelingsinstallatie met een vermogen van 2 000 kW geïntegreerd door Vanparijs Engineers om de energie-efficiëntie van het bedrijf te vergroten en de milieu-impact van zijn productie te verminderen. Dankzij een verdere optimalisatie en een all-in onderhoud presteerde de installatie tien jaar lang bijzonder goed, met een gemiddelde totale efficiëntie van meer dan 95%, wat uitzonderlijk is voor een dergelijke installatie.

 

In 2018 voerde Vanparijs belangrijke aanpassingen door aan de eenheid. In het bijzonder:

  • de vervanging van de Cummins-motor en -generator door een Jenbacher JMS612-motor en een Stam-ford LVSI 804 W-generator - NOx 250 mg/Nm³, voor een brutovermogen van 2 004 kWe.
  • de verbreding van de betonnen basis en de verhoging van de akoestische behuizing vanwege het verschil in configuratie tussen de motoren.
  • de koppeling van de nieuwe motor aan de bestaande gasleidingen.
  • de vervanging van een aantal componenten zoals uitlaatdempers, rookgaskoelers, warmtewisselaars, pompen, leidingen, gasleidingen, schakelkasten, bedrading, enz.
  • de installatie van een intelligent systeem om de installatie permanent te monitoren op afstand.

 

Andere randapparatuur zoals meters, step-up trafo's en de voedingskast werden behouden.

 

Dankzij al deze veranderingen stijgt het rendement van de warmtekrachtkoppelings-eenheid met 4,4% tot 101%*. Het vermogen van de installatie is ook toegenomen maar zeer beperkt, tot 2004 kW.

 

Vanparijs verlengde ook het onderhoudscontract voor de installatie voor een periode van tien jaar.

 

 *ten opzichte van de onderste stookwaarde.

Nieuwe warmtekrachtkoppelingseenheid.