UCB: koolstofneutraal tegen 2030 met Luminus en Vanparijs Engineers

UCB deed een beroep op Luminus en zijn dochteronderneming Vanparijs Engineers voor de installatie van een warmtekrachtkoppeling op het dak van een van zijn gebouwen. Dit maakt deel uit van het actieplan van UCB om zijn milieu-impact te verminderen tegen 2030.

 

UCB, een Belgische onderneming, heeft besloten een ambitieus actieplan na te streven om de impact van haar activiteiten op de natuurlijke hulpbronnen en het klimaat te verminderen. Het plan streeft een vermindering na van de broeikasgassen met 35% tegen 2030 en 70% tegen 2050, en 20% minder waterverbruik en 25% minder afvalproductie tegen 2030. In dit kader deed UCB een beroep op Luminus en zijn dochteronderneming Vanparijs Engineers om energie-efficiëntiemaatregelen te implementeren.

 

Zo werd een warmtekrachtkoppelingseenheid van 800 kWe geïnstalleerd op het dak van een van de gebouwen in het productiecentrum van Braine-l'Alleud. Deze levert zowel elektriciteit als warmte voor de gebouwen en de productie-eenheden van UCB. De overtollige warmte wordt tijdelijk opgeslagen in een buffertank van 30 m³, waardoor het aantal start-stops wordt beperkt. Het bijzondere van deze warmtekrachtkoppeling is dat ze op om het even welk moment van de dag een aantal uur automatisch kan worden toegewezen aan de elektriciteitsvoorziening om het lokale netwerk te ondersteunen. Dit biedt meer flexibiliteit en zou het elektriciteitsnet kunnen ondersteunen bij stroomtekorten.

 

De warmtekrachtkoppelingseenheid werd gekoppeld aan een warmtepomp om het globale rendement te verhogen door warmte bij lage temperatuur te revaloriseren.

 

Door het brandstofverbruik te verminderen en brandstof efficiënter te gebruiken, stelt de warmtekrachtkoppelingseenheid UCB in staat om de CO2-uitstoot met 39% te verminderen in vergelijking met de afzonderlijke productie van warmte en elektriciteit. 

De motor van de warmtekrachtkoppelingseenheid in zijn akoestische behuizing.

Vanparijs Engineers plaatste de warmtekrachtkoppeling gebruiksklaar op het dak van het gebouw, een technisch huzarenstukje.