Energieprestatiecontract op 14 schoolsites: 2/3 van de werkzaamheden voltooid in 2018

In 2018 zijn de werkzaamheden in het kader van het Renowatt*-project, die moesten worden gerealiseerd als onderdeel van het energieprestatiecontract, aardig opgeschoten.

 

In 2016 haalde Luminus een van de deelcontracten binnen die werden gegund in het kader van deze aanbesteding, met als aanbestedende overheid de GRE-Liège. Dit contract voorziet in de energierenovatie van 14 scholen in de provincie Luik, waaronder zes in Oupeye en vier in Seraing.

 

In 2017 kon 15% van de geplande werkzaamheden worden gerealiseerd. Eind 2018 was 60% van de werkzaamheden voltooid, met:

  • voor het buitenschrijnwerk, de vervanging van meer dan 4 000 m² ramen door hoogwaardige ramen in aluminium, een 100% recycleerbaar materiaal.
  • de isolatie en renovatie van meer dan 10 000 m² gevels en daken. Dit vermindert de verwarmingsbehoeften van meer dan 70 klassen en sportzalen. De gebruikte gevelmaterialen zijn van natuurlijke oorsprong (terracotta bakstenen) of recycleerbaar (zink).
  • de installatie van 280 kWc zonnepanelen, verspreid over zeven sites.
  • de renovatie van 14 verwarmingsinstallaties, verspreid over zeven sites, met behulp van technologieën die allemaal bijdragen tot energiebesparing. De werkzaamheden omvatten onder meer de plaatsing van hoogrendementsketels en accessoires (condensatietechnologie op aardgas), de thermische isolatie van distributiecircuits en de installatie van regelelementen voor de HVAC-apparatuur.

 

Aanvankelijk stelde het Renowatt-project gemiddeld 33% minder verbruik op de 14 locaties voorop, goed voor een energiebesparing van meer dan 300 000 euro per jaar. De tussentijdse resultaten zijn positief. Ze tonen aan dat de doelstelling waarschijnlijk zal worden overschreden dankzij een uitstekende kwaliteit van de implementatie en de doeltreffendheid van de door Luminus Solutions ingevoerde oplossingen.

 

*Renowatt biedt via een centraal loket ondersteuning aan lokale overheden om de energieprestatiecontracten van publieke gebouwen te realiseren, op initiatief van GRE-Liège. 

 

Zonnepanelen op het dak van de polytechnische school van Hoei.

Gerenoveerde zinken gevel aan de polytechnische school van de provincie Luik, in Hoei.