Anderlechtse Haard: renovatie van de verwarmingsinstallatie loopt op zijn einde

In juni 2016 sloot Luminus een energieprestatiecontract* af met de Anderlechtse Haard. Het doel van dit contract, met een looptijd van 12 jaar, is om de ecologische voetafdruk te verkleinen met een minderverbruik van 5 000 MWh en een jaarlijkse besparing van € 266 000 te realiseren op de energiefactuur van de inwoners van de Anderlechtse Haard (2 416 appartementen).

 

Het aan Luminus Solutions toevertrouwde energieprestatiecontract voorzag in:

  • de installatie van zes nieuwe warmtekrachtkoppelingseenheden.
  • de renovatie van 15 verwarmingsinstallaties, uitgerust met regel- en bedieningssystemen op afstand.
  • het onderhoud van 31 verwarmingsketels.
  • de installatie van 4 fotovoltaïsche installaties.

 

Eind december 2018 waren behalve de renovatie van één verwarmingsinstallatie alle geplande werkzaamheden uitgevoerd.

 

In 2018 werden de verwarmingsinstallaties in verschillende appartementsgebouwen gerenoveerd:

  • installatie van condensatieketels.
  • plaatsing van een nieuwe collector uitgerust met pompen met een variabel debiet en een uitgebreid systeem voor het regelen van de verwarming en de productie van sanitair warm water.
  • plaatsing van thermostatische kranen op alle radiatoren van de appartementen.

 

Al deze maatregelen samen maken het mogelijk om de werkingstemperatuur van de volledige installatie te beheren en een hoog comfort aan te houden.

 

Om de energieprestatiedoelstellingen van het contract te bereiken, besloot Luminus Solutions ook om zeven extra micro-warmtekrachtkoppelingseenheden van 15 en 33 kVA te installeren om de gemeenschappelijke ruimten te verwarmen. Het is een systeem dat tegelijkertijd warmte en elektriciteit produceert, wat een primaire energiebesparing van 12 tot 25% oplevert in vergelijking met een klassieke installatie.

Op de verjaardag van het contract, in de zomer van 2019, zullen alle te verwezenlijken werkzaamheden door de dochterondernemingen van Luminus, Dauvister en ATS, afgerond zijn.

 

*Een energieprestatiecontract (EPC) omvat verbintenissen met betrekking tot de beschikbaarheid, het comfort en de energieprestaties in de tijd, waardoor het zich onderscheidt van een standaard onderhoudscontract. De dienstverlener wordt betaald op basis van de verwezenlijkte besparingen. Hiertoe voorziet een EPC in de implementatie van verschillende manieren om de energieprestaties te verbeteren: renovatie van de verwarmings- en verlichtingssystemen, verbetering van de regeling van het gebouw, isolatie van de muren en/of daken, bediening op afstand van de apparatuur, continue monitoring van de prestaties enz.

Isolatie van de warmwaterdistributie van een van de sites van de Anderlechtse Haard.