Zes "Young Starters" met zeer gevarieerde profielen

Om de twee jaar werft Luminus zes jonge afgestudeerden aan in het kader van het programma "Young Starters". Een uitgelezen kans voor deze jongeren om het bedrijf op een unieke manier te leren kennen: ze brengen acht maanden door in drie verschillende afdelingen van het bedrijf. Nathalie verzamelde de getuigenissen van haar collega's.

 

Eind december 2018 werkten deze jonge afgestudeerden voor de afdelingen Production, Finance, Services B2B, Corporate Affairs, IT en Retail.

 

"Zo vroeg in de loopbaan een zo uiteenlopend takenpakket krijgen is een privilege dat maar weinig jonge afgestudeerden in de energiesector genieten", verklaart Stéphanie Bechet, Director People Engagement. Het zeer specifieke aanwervingsproces voldeed aan de eis.

Het team van de zes jonge afgestudeerden die in september 2018 zijn aangeworven.

Tijdens een eerste interview polsten de recruiters naar volgende Luminus kernwaarden bij de kandidaten: customer first, entrepreneurship en all together. Stap 2 in de selectie was een out-of-class seminarie. 32 jonge mannen en vrouwen met een zeer verschillende achtergrond leerden elkaar kennen en werkten samen aan een aantal concrete uitdagingen.

 

Vervolgens werden zes kandidaten geselecteerd door een heterogene jury, samengesteld uit mannen en vrouwen,allemaal Luminus medewerkers : directeurs, lokale managers, recruiters, voormalige deelnemers van het Young Starters-programma, enz.

 

Op 3 september 2018 startten Bram, Capucine, Filip, Ina, Nathalie en Viktor hun avontuur. Ze verspreidden zich binnen de ganse organisatie.

 

Bram zette zijn kennis als ingenieur elektromechanica in bij de afdeling Production. Naast deelname aan verschillende windprojecten kon hij ook een bijdrage leveren aan een project om extra productiecapaciteit te implementeren, in het licht van de gespannen situatie op het Belgische netwerk aan het einde van 2018.

 

Capucine demonstreerde de vaardigheden die ze tijdens haar studies internationaal management had verworven niet alleen binnen de afdeling Finance, maar ook door te spreken voor een publiek van 500 mensen tijdens de Solvay Business Game.

 

Met een opleiding handelsingenieur achter de kiezen bleek Filip zeer succesvol als prijzenanalist op de afdeling Retail, waar hij werkte aan de prijsstelling van de groene producten van Luminus.

 

Het bijzondere profiel van Ina, een bio-ingenieur met een masterdiploma management aan de Vlerick School, stelde haar in staat om haar expertise te tonen in regelgevende aspecten aangaande biogas. Ze ging ook naar het hoofdkantoor van EDF in Parijs om de waterstofstrategie van de EDF-groep te bespreken.

 

Op de IT-afdeling kon Nathalie dan weer deelnemen aan het vernieuwingsproject voor het data center. Dankzij haar opleiding energie-ingenieur raakte ze snel vertrouwd met de informaticaterminologie. Bovendien kreeg ze de kans om 10% van haar tijd te werken voor de afdeling Optimalisatie.

 

Als pas afgestudeerd ingenieur elektromechanica kan Viktor een bijdrage leveren tot de ontwikkeling en de verkoop van een volledig gamma energie-oplossingen binnen de afdeling B2B-diensten, zoals zonnepanelen, warmtekrachtkoppelingssystemen, automatisering van verwarming en ventilatie enz. Zo komt hij dagelijks in contact met bedrijven van diverse omvang.

 

De zes jonge afgestudeerden werken niet direct samen, maar ze hebben een hechte vriendschapsband gesmeed. Van de zes talen die ze delen (Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans) zijn er drie moedertalen (Frans, Nederlands en Engels). Maar dat weerhoudt hen er niet van elkaar te vertellen wat er gebeurt in hun professionele leven en hun respectievelijke afdelingen. Die informatie delen is al meer dan eens een professioneel voordeel gebleken.

 

Onlangs kregen de jonge afgestudeerden de kans om de strategische "case" voor de Solvay Business Game voor te bereiden. Ze werkten nauw samen en wisten zeer goede resultaten te behalen. Viktor verwoordt het zo: "Ik sta er echt van versteld hoe goed we het met elkaar kunnen vinden, ook al zijn we zo fundamenteel anders. Te gek vind ik dat!"