Onze onderneming moet niet alleen haar competenties in haar traditionele activiteiten onderhouden maar ook nieuwe competenties ontwikkelen binnen de toekomstgerichte- en groei domeinen van de onderneming. Dat veronderstelt de identificatie van de sleutelfuncties en -profielen, het aantrekken van nieuw talent en het motiveren en behouden van de meest performante werknemers.
Het huidige opleidingsbeleid bij Luminus is gebaseerd op de volgende concepten:
"Daarom heet dit beleid ook Power To Learn", aldus Stéphanie Bechet, Director People Engagement. “We willen onze medewerkers de sleutels van hun ontwikkeling geven en ze omvormen tot spelers die betrokken zijn bij hun eigen leertraject".
Het learning & development proces kan als volgt worden omschreven:
Opleidingsuren vergeleken met het totale aantal gewerkte uren (%) |
Bron: Sociale balansen 2016-2018.
Het aantal opleidingsuren per werknemer bedraagt 35 uur per jaar, een stijging van 16,7% in vergelijking met 2017.
Drie opleidingsprogramma's mobiliseerden het personeel in het bijzonder in 2018: de evolutie van de informaticasystemen, het beheer van onbetaalde facturen en de nieuwe Leadership Ambition.
Bij Luminus verschijnen de meeste vacatures gedurende twee weken op het intranet van de onderneming voordat ze buiten het bedrijf worden bekendgemaakt. De leidinggevende van een werknemer, die voor een vacature wordt geselecteerd, mag zich niet verzetten tegen deze selectie. Enkel overgangsperiodes van maximaal drie maanden zijn bespreekbaar.
Dit beleid, alsmede het individuele opleidingsplan dat jaarlijks met de directe manager wordt besproken, draagt bij tot een hoge graad van interne promotie.
In 2018 werd 51% van de geplaatste vacatures ingevuld door interne bewegingen. 52 personen konden doorstromen na te hebben gesolliciteerd voor een vacature.
Als filiaal van een internationale energiemarktleider kan Luminus zijn personeel carrièremogelijkheden buiten België aanbieden.
In 2018 hadden zeven kaderleden van Luminus een opdracht in het buitenland, als expat binnen de Groep EDF, met name in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Thailand.
Eind december 2018 bedroeg het gemiddelde aantal expats die voor Luminus werkten 4 personen.
Van februari tot mei 2018 werd een nieuwe ambitie uitgewerkt voor de leiders van Luminus.
Deze ambitie van Luminus is het resultaat van een creatieve samenwerking met het topmanagement van Luminus. Het leek vanzelfsprekend om het directiecomité en het Leadership Forum (een vijftigtal hogere kaderleden die rechtstreeks zijn verbonden met het directiecomité) te betrekken bij deze oefening, aangezien de uitvoering van significante stappen op het vlak van leadership onder andere inhoudt dat de leiders van Luminus de verschillende aspecten van deze ambitie uitdragen via hun dagelijkse professionele activiteiten.