Nieuwe kantoren in Luik: energie-efficiëntie en new ways of activity based working

In januari 2018 verhuisden een honderdtal medewerkers van Luminus naar een energiezuinig gebouw op enkele kilometers van hun vorige kantoren. Een jaar later zijn de resultaten bevredigend, zowel wat de energie-efficiëntie als het welzijn van de werknemers betreft.

 

Toen de verkoopteams van de kantoren in Luik moesten verhuizen, maakte Luminus de keuze om een recent gerenoveerd, energiezuinig gebouw in te richten.

 

Om het gebouw te verwarmen, gebruikt men twee warmtepompen en een intelligent systeem voor het technisch beheer, waarmee zowel de verwarming, de ventilatie als de airconditioning in realtime kunnen worden beheerd en geoptimaliseerd. Dankzij de massaal aanwezige getinte ruiten (80% geblindeerd) en de jaloezieën is het mogelijk om de ruimtes koeler te houden bij warm weer en de problemen rond een slechte leesbaarheid van de schermen te verminderen.

 

In maart 2018 installeerde Dauvister, een van de dochterondernemingen van Luminus, 278 zonnepanelen op het dak. Ze produceerden 69 MWh, meer dan de helft van de energiebehoeften van het gebouw. De ondertekening van een injectiecontract met Luminus in juni stelde de eigenaar bovendien in staat om een deel van de geproduceerde elektriciteit door te verkopen.

 

Het gebouw is voorzien van automatische ledverlichting, geïnstalleerd door dochteronderneming Newelec, die ook instond voor de elektriciteits- en bekabelingswerken tijdens de inrichting van het gebouw.

 

In totaal kon door de energiebalans van 2018, 13.500 m³ aardgas worden bespaard in vergelijking met 2017, zonder een significante toename van het elektriciteitsverbruik. Dat is goed voor 35% minder CO2-uitstoot tussen 2017 en 2018 (19 ton CO2).

 

Deze nieuwe werkomgeving is het resultaat van het collectieve denkwerk van de medewerkers van Luminus, die de configuratie van hun kantoren wilden optimaliseren om teamwork en welzijn op het werk te bevorderen. Een van de bijzonderheden is de invoering van de ‘flex-desk’-cultuur, die het personeel de kans geeft om hun werkplek te kiezen plekken, afhankelijk van de activiteit van het moment en de collega’s waar ze mee samenwerken. Sommige ruimtes zijn afgestemd op individueel werk in stilte. Andere zijn dan weer geschikt voor vergaderingen met het voltallige team, of om te brainstormen met een kleinere groep.

 

Sommige bureaus kunnen worden versteld in de hoogte om rechtstaand te werken. Er zijn twee douches voor medewerkers die met de fiets naar het werk komen of tijdens de middag willen sporten. Het gebouw beschikt ook over een multifunctionele cafetaria die plaats biedt aan 60 tot 70 personen en waar informelere workshops kunnen worden georganiseerd, en een rustkamer waar de medewerkers gretig gebruik van maken. In die rustkamer heerst absolute stilte en is het warmer dan in de rest van het gebouw.

 

Kortom, de tevredenheid van het personeel is hier een feit. Het geluid dat werd veroorzaakt door de ventilatie kon begin 2019 worden verholpen.

De nieuwe lokalen gezien van binnenuit. Het valse plafond in hout bevordert een goede akoestiek op deze verdieping.

De ruiten van het gebouw (hier op de eerste verdieping) zijn voor 80% getint, wat problemen in verband met overmatige hitte in de zomer vermindert en de leesbaarheid van de schermen bevordert.